Mi is az a családterápia?

Családterápiára általában akkor jelentkezik egy család, ha valamelyikükkel nehézségek adódnak, és a család egyedül már nem tudja megoldani a helyzetet. Sok dologból kialakulhat ez: akár az egyik családtag megbetegedése, – ami után a család nem tud összefogni, összetartani, – akár lehet a szülők hosszas párkapcsolati mélypontja is eredője lehet a családi harmónia megváltozásának.

 

Kik jelentkezhetnek párterápiára?

Párterápiára is gyakran amiatt jelentkezik a pár, mert már olyan problémával találkoznak életükben, amivel nem tudnak megküzdeni. Fontos lenne tudatosítani, hogy párterápia prevenciós jelleggel is alkalmazható. Akkor is mehetünk szakemberhez, ha még nem ég a ház, csak vannak dolgok, amiken valahogy nem tudunk már túllendülni. 

 

Nézzünk egy példát, miért is hasznos a családterápia?

Biztos sokan hallották már, hogy néhány családban létezik A “problémás” gyerek. Ő az, akivel állandóan csak a gond van, Ő a tanárok réme, iskoláról iskolára vándorol, a szülei már szülői értekezletre sem járnak. Jó esetben ez a fiú, nevezzük Jancsinak, pszichológushoz kerül, ahol egyéni terápiát kezdenek. Jancsi még fiatal, alsós, így a pszichológus behívja édesanyját is egy beszélgetésre. Szépen lassan körvonalazódik, hogy Jancsi szülei között állandósult a veszekedés, a kisfiú gyakran édesanyja mellett alszik.

Mi a családterapauta feladata?

A szakember családterápiát javasol, ahol az egész család jelen lesz, és közösen fogják megoldani a családban kialakult problémát/kat. Együtt térképezik fel, milyen családi életciklusban vannak, milyen az aktuális élethelyzetük. Hamar kiderül, hogy a házaspár között alapvető kommunikációs nehézségek adódtak, magyarul, már alig beszélgetnek, és ha mégis, akkor is csak egymásra mutogatnak, támadnak. Jancsi “tünetét” vagyis, hogy beszélget órákon, hogy magatartási problémái vannak, a családterápiás felfogás rendszerszemléletű a család egészét tekintve igyekszik megoldani. A teljes családot bevonva a családi rendszer módosításával orvosolja a felmerülő problémát. Amennyiben az otthoni légkör oldódik és Jancsi anyukája édesapjával alszik már, Jancsi viselkedése is várhatóan változni fog.

 

A családterápiás felfogás szerint, ha egy családtag változik azzal óhatatlanul változik maga a családi dinamika  is, egy személy változása hatással van az egész család “ rendszerére”. A terapeuták nem hibást keresnek, és mutogatni sem fognak senkire , ők a család működését egészében figyelik. A családban mindenki hat mindenkire, közösen hozzák létre azt, amiben élnek. Jancsi viselkedése jelezte, hogy a családban feszültség és ki nem mondott konfliktusok vannak.

 

A családterápia sajátossága az is, hogy léteznek olyan találkozások, ahol csak a szülők vannak jelen a szakemberekkel, (hogy a kettejük esetleges párkapcsolati problémái is felszínre kerüljenek) is  átbeszélve kapcsolatukat.

Természetesen létezik olyan jellegű probléma is, ahol javasolt külön a gyermekkel is foglalkozni egyéni terápia keretein belül. Azonban érdemes végiggondolni, hogy gyermekünknek mi adunk mintát, nőként, férfiként és párkapcsolati mintát is tőlünk kap.

Mik a párterápia és családterápia előnyei?

A terápia során a család gyakran kap házi feladatot amit a kéthetente történő találkozások között javasolt végrehajtaniuk. A terápia hozadéka hogy a családtagok jobban megismerik egymást, a másik érzéseit, hozzáállását. Megtanulnak egymással hatékonyabban kommunikálni, egymásra jobban odafigyelni, képesek lesznek egymás szándékát, motivációját pontosabban értelmezni.

Végezetül néhány gondolatébresztő kérdés, amiket mi is gyakran felteszünk a hozzánk érkező szülőknek.

 • Mit szeretnek a másikban?
 • Mennyire tudják egymásban azt megerősíteni, ami számukra jó?  “ szeretem, hogy ilyen lassan vezetsz, biztonságban érzem magam melletted” “lefekvéskor nagyon jól esik a simogatásod “
 • Mennyire képesek őszintén egymás előtt vállalni a kapcsolaton belüli saját igényeiket, szükségleteiket? ( “ nekem örömet okoz, ha néha meglepsz valamivel” “ izgatóbb számomra, ha többet simogatsz” “ imádom, ha meleg levessel vársz, ilyenkor mindig azt érzem, hogy fontos vagyok neked” )
 • Hogyan tudja kifejezni párjának, ha valami az ön számára nem elfogadható?
 • Ki, mit veszítene, ha nem lenne mellette a társa? (Ki, mit kap a másiktól?)
 • Milyen a kapcsolatuk a saját szüleikkel na és az apóssal anyóssal?
 • Tudnak-e egymásnak NEM-et mondani? És IGEN-t?
 • Képesek kérni egymástól?
 • Tudnak-e egymásnak és önmaguknak megbocsátani?
 • Hogy működnek együtt szülőként? Mit gondol a párjáról, hogy neveli a gyereket, gyerekeket?  
 • Az első gyermekük milyen változásokat hozott?
 • A család anyagi életéhez ki, milyen mértékben járul hozzá?
 • Ki, milyen házimunkát végez?

Merjünk segítséget kérni!

Ha nem tudjuk megoldani a családban felmerülő nehézséget, az nem minősít minket!

Scroll to Top