Gyakran ismételt kérdések

Hogyan jelentkezhetek be?

A bejelentkezés mind a személyes, mind az online konzultációra elsősorban e-mailen történik gyakorlatias okok miatt: a telefonunk sokszor le van némítva, hiszen a konzultációk során nem fogadunk hívásokat. Kérjük, írjon e-mailt, melyben röviden leírja, milyen kérdéssel, nehézséggel fordulna hozzánk. Ha Önnek mégis inkább jobban megfelelne a telefonon való bejelentkezés, akkor hívjon minket. Négyünk között is van eltérés abban, hogy milyen formában szeretünk a legjobban kommunikálni, egyeztetni, ezért is biztatnánk Önt, hogy válasszon olyan módot a bejelentkezésre, amit a legmegfelelőbbnek gondol.

Mi történik első alkalommal?

Az első alkalom sosem egyszerű, természetes ha valaki szorong egy picit a helyzettől. Nem lehet egy életutat, egy problémát egy órában teljesen sem elmesélni, sem megérteni. A legjobb talán, ha azt a célt tűzzük ki elsőként, hogy megismerkedjünk egy picit egymással, hiszen a tanácsadás lényeges eleme, a kapcsolat. Szimpatikus-e önnek akivel szemben ül? Biztonságban érzi-e magát? Hiteles-e a pszichológus önnek? Nem fog az élete egycsapásra megváltozni. Ha ezzel az elvárással érkezik valaki, biztosan csalódni fog.

Mi a tanácsadás menete általában?

Nehéz általánosságban egy mindenkire érvényes menetrendet felállítani, így az itt leírt folyamat csak tájékoztató jellegű. Minden probléma, és minden pszichológus egyedi helyzetet teremt.
Általában szükséges három-négy alkalom ahhoz, hogy ráérezzen mindkét fél arra, hogy működik-e köztük a kapcsolat. Ennyi idő alatt nagy vonalakban a pszichológus rálát a személy működésére, problémájának komplexitására. Ezek után kerülhet sor a szerződéskötésre. Ez általában egy szóbeli megállapodást jelent, ahol közösen megfogalmazzuk a célkitűzéseket, a tanácsadás körülbelüli időhosszát, gyakoriságát, valamint az egyéb kereteket (fizetés, lemondás, utalás.)
Gyakorlatilag itt dől el, hogy folytatódik-e a tanácsadás. Lehetséges, hogy valamiért ön dönt úgy, hogy felkeres egy másik segítő szakembert. Olyan is előfordulhat, hogy problémája meghaladja a pszichológus kompetenciáit, tudását. Ilyenkor igyekszünk további ajánlásokat tenni, hova érdemes fordulni.

Mennyi ideig kell járnom?

Erre a kérdésre nem lehet általános választ adni, a szerződéskötéskor döntik el közösen a pszichológussal.

Scroll to Top