A pszichológiai módszereken belül az imaginatív technikák a képzelettel, képzelőerővel, elképzelésekkel, álmokkal dolgoznak. Ilyen például a Katatím Imaginatív Pszichoterápia, a Neurolingvisztikus programozás, de az álmokkal való munka, a vágyott “én”-ről való fantáziálás is ide sorolható.

Hogyan működnek az imaginatív technikák?

 

A képzelet, a fantázia erejét, fontosságát alábecsüljük sokszor, pedig a változás talán ott kezdődik el igazán, amikor képesek vagyunk önmagunk vágyott viselkedésmódjait “átélni”. Meglátni, megtalálni azokat magunkban, érzelmeket kötni azokhoz. Agyunk nem tesz nagy különbséget az elképzelt, és a valódi képek között. Csak képzelj egy vidám, vagy szomorú jelenetet. A képek átélése közben akár új érzelmek, gondolatok, más nézőpontok is megjelenhetnek a gondolatáramlásban. Könnyen lehet, hogy szomorúnak, vidámnak érzed magad miközben “csak” fantáziálsz. Ha rendszeresen gyakorolsz egy neked nehéz helyzetet, akkor egy úgynevezett ismerősségi hatás alakul ki az agyban. Ezt a sportpszichológia például rendszeresen alkalmazza a teljesítménynövelés, szorongás csökkentés érdekében.

 

Miben segíthet az imagináció?

Az imaginatív technikák segíthetnek az érzelmek szintjén olyan pszichés elakadásokban mint egy esemény elfogadása, elengedése. Például egy elakadt gyászfolyamatban, a belső szimbolikus vágyteljesítés során kimondhatunk, kérdezhetünk, rendezhetünk konliktusokat. Az imagináció lehetőséget teremt események újbóli átélésére, feldolgozására, átalakítására, mindezt egy biztonságos belső világban.

Gondolati szinten ez a fajta belső munkamód segíthet az események újraértelmezésében, visszaidézésében, áttolgozásában. Mindezzel hozzájárulhat az önismeretünkhöz, önbizalmunkhoz.

A viselkedés szintjén a szimbolikus belső tartalommal bíró belső képek lehetővé teszik új viselkedésminták kialakítását. Például ha problémáid vannak a konfliktus felvállalásban, ha folyton lemerevedsz, vagy nem tudsz megszólalni. Hogy is képzeled azt? Hogyan lenne jó neked? Milyen szeretnél lenni ezekben a szituációkban?

Ez a belső munkamód segíthet olyan pszichés zavaroknál mint a szociális szorongás, pánik, lámpaláz, teljesítményblokkok. De problémától függetlenül az imaginatív módszerek mélyítik az önismeretet, a személyiség integritását.

Scroll to Top