light-bulb-1246043_640.jpg
Sári-Kurán Zsuzsa

Sári-Kurán Zsuzsa

A mentális tréning pont olyan fontos, mint a testi

Az önismeret fontosságát ma már nem lehet (el) vitatni. Sok helyen olvashatjuk, ha foglalkozunk magunkkal mentálisan is, akkor boldogabbak és harmónikusabbak leszünk. Saját magad megismeréséhez  fontos a nyitottság, hogy olyan információkat, visszajelzéseket is befogadj magadról, melyek jelenleg nem passzolnak bele az önképedbe. Legyen ez akár negatív, akár pozitív jelzés számodra.  Az önismeret egyik fontos előnye, hogy megtanulod kezelni magad a nehezebb helyzetekben is, és képessé válsz aktívan tenni magadért. Az aktív lét, azaz, hogy teszel magadért önbizalmat és jobb közérzetet ad. Képes leszel felelősséget vállalni tetteidért, érzéseidért, fel mered vállalni az igényeid, képes leszel adott esetben nemet is mondani valamire. 

Pontosan mi is az önismeret? Miért jó, ha időt szánok saját magam megismerésére?

 

Felismered a saját érzéseid és megtanulod őket kommunikálni 

Gyakori helyzet, hogy nehézséget szokott okozni elmondani konkrétan az érzéseinket. “Rosszul voltam”

De hogy  voltál rosszul? Szorongtál? Szomorú voltál? Elkeseredtél? Dühös voltál? Csalódott voltál?” 

Az, hogy tudd pontosan mit érzel azért is hasznos, mert pl. egy párkapcsolatban, ha azt mondod, hogy rosszul vagy, az nem ad túl sok támpontot a másik félnek. Hiszen ebből sok mindent nem ért. De ha egy vita kapcsán el tudod mondani, hogy most dühös vagyok rád, akkor a párod jóval pontosabban megérti, hogy mi zajlik benned. Sokkal könnyebb lesz a kommunikáció, ha tudod, hogy szomorú vagy, mert…pl. a másik késve ért haza. Saját magad számára is fontos információ, hogy tudjad azonosítani az érzéseidet, mert ebből már ki tudsz indulni, mi is játszódik le éppen benned. A “rosszul vagyok” egy elég átfogó állapot, ami meglehetősen távol van a saját magad megértésétől. 

photographer-865295_640.jpg

Felismered a feszültségeid, rájössz miből fakadhatnak és megtanulod azokat kontrollálni vagy hatékonyabban kezelni. 

Kérlek idézz fel egy helyzetet, amikor nagyon ideges voltál. Ilyenkor hajlamosak vagyunk másokat okolni, vagy éppen az időjárást, ha nincs más.  Az már egy fontos lépés, ha megállsz egy pillanatra és konstatálod, hogy “hééé én most dühös vagyok, meg csalódott, meg elkeseredett.  Vajon mi volt az én részem ebben a helyzetben, hogy ennyire dühös lettem?” Az már a saját magad megismerésének egy következő lépése, ha tudod, mik a vakfoltjaid és mik azok a helyzetek, amikben hamar képes vagy feszültté válni. A benned keletkező érzésekért és azért, hogy ezekkel mit kezdesz már te vagy a felelős.  Ha rájössz, hogy mik a gyenge pontjaid, és mik azok a helyzetek amikben hamar megérintődsz és kikutatod ezeknek az origóját, kiadod és megéled az eredeti helyzethez kapcsolódó érzéseid, akkor idővel sokkal könnyebben kezeled majd az érzéseid.  Sokszor amikor idegesek leszünk, nem is az aktuális helyzetnek szólnak a bennünk keletkező érzések, hanem rezonálnak egy korábbi fontos élményre, aminél valamiért ott ragadtunk és újra és újra átéljük azt a fájdalmas emléket.  

Felismered a saját igényeid, a saját határaid és képes leszel ezeket kommunikálni mások felé. Mondhatsz nemet anélkül, hogy önzőnek éreznéd magad.

Gyakran fájdalmas és nehéz az a felismerés, hogy szíved szerint egy szeretteddel épp nem találkoznál, de nem azért, mert nem szereted őket, csak most máshoz van kedved. Ehhez jogod van, ezt szabad megélni. “Nem mondhatok nemet, mert akkor nem fognak szeretni. Ha nem segítek, azt fogják gondolni, hogy önző vagyok. Az én dolgaim nem olyan fontosak, szívesen megcsinálom”

Haragudhatsz az anyádra, a gyerekedre, ez természetes, de ettől még nagyon is szereted őket. A saját határaid megtapasztalásához tartozik az is, hogy kinek mit osztasz meg magadból. Mire használod a szabadidőd, kinek a problémáját hallgatod és meddig, mikor jelzed, hogy neked valami fáj. 

Nagyon fontos a saját igényeid felismerése egy barátságban, párkapcsolatban, annak realizálása, hogy számodra mik a prioritások. A saját igényeid megismerése nélkülözhetetlen egy minőségi kapcsolat működtetéséhez.

Saját magad legjobb barátja lehetsz. Képessé válhatsz arra, hogy szeresd magad

Saját magad megértése, elfogadása: ez az önismeret egyik célja. Ahelyett, hogy szapulod magad  ahogy esetleg ténylegesen szapulhattak korábban) idővel megértőbb és türelmesebb leszel magaddal. Képzelj el egy nehéz helyzetet, amiben nemrég voltál. Ha egy barátod mesélné el ugyanezt a helyzetet Neked, amiben te vagy éppen, vele is ennyire kíméletlen lennél, mint önmagaddal? Legtöbbször az derül ki, hogy nem. Az egy hatalmas lépés, ha képes vagy megérteni, hogy bizonyos helyzetben jelenleg így tudsz még csak működni. “Lehet, hogy még azonnal sírni kezdek ha kibillenek az érzelmi egyensúlyból, de ezt már felismertem. Most még ez van, szabad ezt. Szépen lassan majd el tudom mondani, hogy ilyenkor mi is zajlik bennem. “

“Lehet, hogy most még inkább megszakítom valakivel, akit szeretek a kapcsolatom, csak mert haragszom rá, de legalább már tudom, hogy most így működöm. Idővel képes leszek kommunikálni ha bánt valami, ahelyett, hogy ignoráljam őt.” 

Felismerheted, és átláthatod családod működését, és a transzgenerációs örökségeidet. Jobban rálátsz a párkapcsolatodra, szülői mintáidat tudatosíthatod.

A felmenőink, a szüleink működése, és kapcsolati mintái hatással van ránk, és a kapcsolatainkra. Ahogy kommunikálnak, ahogy konfliktusokat oldanak vagy éppen ahogy kifejezik vagy nem fejezik ki érzéseiket, meghatározza a saját működéseinket is. Ha ezeket átlájuk és tudatosítjuk, könnyebb lesz az esetleges szelektálás is. Mi az amit szeretnénk, mi is hasonlóan működtetni a párkapcsolatunkban vagy épp a saját szülői szerepünkben, és mi az amit nem? Az már más kérdés, hogy vannak olyan zsigeri működéseink, amik szintén a szüleinktől vagy távolabbi generációból jönnek, amik szinte eltüntethetetlenek. Ezeket idővel halkítani tudjuk és gyengíteni a ránk gyakorolt hatásukat. 

hands-1150073_640.jpg

Megélheted elnyomott érzéseidet, hangot formát adhatsz nekik.

Gyakorlatilag kapsz egy “felhasználási útmutatót” saját magadhoz

Mersz sebezhető lenni. Adott helyzetben fel mered vállalni a gyengeségeid, hiszen már nem fájnak, nem mardosnak. Lehet és tudsz róluk beszélni. Hiteles leszel, vállalod magad nagyrészt, úgy ahogy vagy. Képes leszel bizalmi kapcsolat kialakítására és fenntartására, megéled a pozitív negatív érzéseket is.

Az önismereti munka élethosszig tartó folyamat, és a rossz hír, bármennyit is dolgozol magadon, nincs olyan,hogy kész állapot. A jó pedig, hogy nem csak a pszichológus székén ülve ismerheted fel a működésedet, hanem bárhol, bármikor. Persze, csak ha akarod. 

Sári-Kurán Zsuzsa

Megosztom a cikket

levendula-empatika

Kapcsolódó írások

Scroll to Top